In Manu Medici

praktijk bewegingsapparaat

     

Han Tan is afwezig van
2 juni tot en met 7 juli.

Achter de knieschijf zit kraakbeen. Kraakbeen groeit.

Als het kraakbeen onregelmatig groeit, kan het achtervlak van de knieschijf onregelmatig worden. Het schuren daarvan over het bovenbeen is dan pijnlijk. Retropatellaire chondropathie (RCP) is niet gevaarlijk en gaat ook zonder behandeling normaliter vanzelf over. Alleen duurt de aandoening vaak een half tot anderhalf jaar en kan de pijn erg hinderlijk zijn. 

Bij oudere mensen kan het kraakbeen onregelmatig slijten. Dat geeft dezelfde klachten. Meestal noemen we het dan patellofemoraal syndroom.

Vaak is er ook sprake van niet goed "sporen" van de knieschijf. De knieschijf glijdt namelijk over een soort uitsparing tussen de binnen en buitenkant van het uiteinde van het bovenbeen. Door een verkeerde balans van de spieren aan de binnenkant en buitenkant van het bovenbeen, wordt de knieschijf uit het spoor getrokken, wat de pijn van RCP verergert.

Klachten en symptomen

  • pijn achter de knieschijf vooral bij met kracht strekken van de knie (trap lopen, fietsen)

  • meestal bij pubers of jong volwassenen

Behandeling
Door het optimaliseren van de functie van heup en knie, en zo nodig gerichte spieroefeningen, kan het "sporen" van de knieschijf verbeterd worden, en zo de pijn verminderd.

Aandachtspunten
De knie is een complex gewricht waar vier botdelen, twee menisci en vier belangrijke banden bij elkaar komen. De bijbehorende spieren besturen ook de heup of de enkel. Het stellen van de juiste diagnose is belangrijk.

Deze site gebruikt cookies om verkeer te analyseren. Als je verder gaat met het bezoeken van deze site, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.