In Manu Medici

praktijk bewegingsapparaat

     

Han Tan is afwezig van
3 april tot 5 mei

Bij zijwaarts bewegen van de arm, wordt de ruimte onder het schouderdak versmald.

De ruimte onder het schouderdak is nog kleiner als de schoudergordel  niet goed beweegt. De pezen die in die ruimte zitten, kunnen dan klem komen te zitten en pijn doen. De schoudergordel is de bewegingsketen bestaande uit schouderblad, sleutelbeen, 1e en 2e rib en de overgang tussen nek- en borstwervels. Door het inklemmen (impingement), gaan de pezen zwellen (peesontsteking), waardoor ze nog makkelijker klem komen te zitten.

Klachten

  • pijn onder het schouderdak (subacromiaal), gerelateerd aan zijwaarts bewegen van de schouder (abductie)

  • problemen met draaien en/of achterover buigen van het onderste deel van de nek (retroflexie en rotatiestoornis cervico-thoracale overgang (CTO))

Behandeling
Door herstel van de beweeglijkheid van CTO en/of ribben kan het inklemmen voorkomen worden. Op deze wijze wordt niet de peesontsteking zelf, maar wel de oorzaak van de peesontsteking behandeld. Daarna kan de peesontsteking (blijvend) herstellen, of spontaan, of met behulp van medicatie.

Aandachtspunten
Bij impingementklachten richt de behandeling zich meestal op de pees, terwijl de peesontsteking meer het gevolg, dan de oorzaak van het probleem is.

Deze site gebruikt cookies om verkeer te analyseren. Als je verder gaat met het bezoeken van deze site, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.