De onderkaak zit aan de schedel vast via het cranio-mandibulair gewricht (CMG).

Voor dit gewricht gebruiken medici vaak de Engelse afkorting TMJ (temporo-mandibulair joint). In de schedel zit aan beide kanten een kom, waar het kaakkopje van onderkaak in past. Tussen de botstukken zit een schijfje, een soort meniscus.

Als je de mond een beetje opent rolt het kaakkopje in de kom. Als je de mond verder open doet, kan hij uit de kom klikken, als het goed is, klikt hij ook weer makkelijk terug. Bij het kauwen komen er grote krachten op de beide CMGs. Voor het kauwen op een nootje bijvoorbeeld is al gauw een kracht van 25 kg nodig.

Een gestoorde functie kan te maken hebben met klem zitten van het kaakkopje, de meniscus, een ruw oppervlak (slijtage) of juist te veel speling op deze structuren.

Klachten

Als het CMG niet goed beweegt kunnen er makkelijk pijnklachten ontstaan. Het meest bij CMG disfunctie passen pijn aan de kaak en pijn bij kauwen. Maar ook kiespijn, oorpijn, nekpijn en hoofdpijn kunnen vanuit het CMG ontstaan. Verdere veel voorkomende symptomen zijn niet symmetrische of beperkte opening van de mond, drukpijn op de kaak of grote kauwspier.

Behandeling

De behandeling bestaat uit herstel van de functie van het CMG door middel van manipulatie of mobilisatie van het CMG en de bijbehorende spieren.

Aandachtspunten

Een verstoorde functie van het CMG verstoort vaak de functie van de bovenste nekwervels en omgekeerd. Vaak moet de nek ook mee behandeld worden. Verder kan een CMG disfunctie veroorzaakt worden door stoornissen in de nek. In ieder geval moet de nek ook mee onderzocht worden. Verder moet een probleem door het gebit uitgesloten worden.

Eventuele oorzaken van CMG disfunctie als verkeerde houding, verhoogde spierspanning, verkeerd kauwen of tanden knarsen moeten ook aangepakt worden.

Medische termen

cranio-mandibulaire disfunctie; temporo-mandibulaire disfunctie