In Manu Medici

praktijk bewegingsapparaat

MONDKAPJE NOG STEEDS NODIG

Han Tan is afwezig
van 25 mei tot 19 juni.

De wervels hoog in de romp heten de borstwervels.

Elke wervel heeft twee gewrichtjes met de wervel er boven, en twee met de wervel er onder, de facetgewrichten. Met deze gewrichten kan de hoge rug verschillende kanten op bewegen. Soms bewegen één of meer van deze facetgewrichten niet goed mee, deze zijn geblokkeerd. Bepaalde bewegingen kunnen dan niet meer gemaakt worden.

Klachten en symptomen

Bij een blokkering hoog in de rug klagen patiënten vaak over een brandend, pijnlijk gevoel tussen de schouderbladen. De bovenste borstwervels horen bij de schoudergordel. Blokkeringen in dit gebied kunnen daarom behalve in de wervelkolom zelf, ook klachten in de schouders geven. Doordat de botdelen minder goed bewegen kunnen de pezen in de schouder makkelijker klem komen te zitten tussen de kop van de bovenarm en de onderkant van het schouderdak (uitstekend deel van het schouderblad). Een peesontsteking in de schouder is daarvan het gevolg.
Bij onderzoek kan de rug minder goed draaien en vaak ook niet goed strekken.

Behandeling

Met precieze handgrepen kunnen blokkeringen opgeheven worden, waardoor de functie hersteld wordt.

Aandachtspunten

Vaak speelt een onjuiste (zit)houding een rol in het ontstaan van de blokkeringen. Als de houding niet verbetert, zullen de klachten weer terugkomen.

Deze site gebruikt cookies om verkeer te analyseren. Als je verder gaat met het bezoeken van deze site, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.