In Manu Medici

praktijk bewegingsapparaat

     

Han Tan is afwezig van
2 juni tot en met 7 juli.

De heer Reiziger komt lucht tekort.

Hij merkt dat hij vaker en dieper moet inademen bij een beetje inspanning.
Als we verder praten wordt duidelijk dat er veel meer aan de hand is. Hij zit in een scheiding, op zijn werk loopt het niet lekker, hij kan zich niet meer concentreren, heeft geen energie en zijn emoties vlakken af. Eigenlijk loopt hij al jaren op zijn tenen, en nu redt hij het niet meer. Hij heeft zich op zijn werk ziek gemeld. Meneer Reiziger heeft duidelijk de symptomen van een burn-out. Het benauwde gevoel blijkt te berusten op spierspanning op de borst. Vervolgens concentreren we ons op zijn dreigende burn-out.


Een burn-out vergelijk ik vaak met een mobiele telefoon met een (bijna) lege batterij. Als je batterij bijna leeg is, helpt het om appjes uit te zetten. Dan loopt de batterij minder hard verder leeg. Maar de uiteindelijke oplossing is om de telefoon weer aan de oplader te doen.

Bij een (dreigende) burn-out kiezen mensen vaak voor het nemen van rust. Rust nemen is als het uit zetten van appjes op je mobiele telefoon. Dat helpt wel. Tijdelijk. 
Het is belangrijk om de energievreters uit te zetten, of op een laag pitje te zetten.
Door de hoge druk en gebrek aan tijd en energie kiezen mensen er vaak voor om ook de leuke dingen te schrappen. De opladers. Maar als je de opladers uit zet, dan blijft de batterij weinig energie houden.

Bij de heer Reiziger hebben we de energievreters snel gevonden: zijn moeizame huwelijk, een nieuwe baan, hoge werkdruk, verplichting om rapportages te schrijven, een aanstaande verhuizing. De heer Reiziger heeft besloten om uit zijn moeizame huwelijk te stappen, en zich ziek te melden op zijn werk. Daarmee zorgt hij er voor dat zijn batterij wat minder hard leegloopt.

Vaak is gas terug nemen noodzakelijk om energie vrij te maken voor de volgende stap: het terugvinden van je oplader. Verschillende mensen hebben verschillende soorten opladers. De een krijgt energie van stilte om zich heen, de ander juist van gezelschap. De een laadt op zittend op de bank met een boek, de ander juist van sporten en zweten.

Wat de opladers zijn van meneer Reiziger, is minder snel duidelijk. Dus die vraag krijgt hij mee als huiswerk.

Als hij een weekje later terugkomt is hem duidelijk wat hij nodig heeft om op te laden: regelmatig momenten van rust, af en toe een dagje bezinning, en opruimen in huis. Door daarmee aan de slag te gaan wordt de balans weer beter. In overleg met zijn vrouw laten ze het concreet maken van de scheiding nog even rusten. Hierdoor heeft hij weer de energie om op zijn werk te praten over wat hem daar zo veel energie kost.

Meneer Reiziger is er nog niet, maar de batterij is zich weer aan het vullen. De komende weken heeft hij nog wat begeleiding nodig, maar hij komt er wel.

Deze site gebruikt cookies om verkeer te analyseren. Als je verder gaat met het bezoeken van deze site, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.