Ik heb pijn in mijn arm. Net onder de punt van de elleboog doet het pijn en voelt het stijf.

Het is helemaal erg als ik iets stevig vast moet pakken. Er op drukken doet pijn, maar misschien helpt een beetje masseren. Als ik er over nadenk, weet ik hoe het komt. Ik moest de klimop snoeien. Maar het stukje bij de grond lukt niet met de grote heggenschaar. Dat moet met zo'n klein snoeischaartje. En na een paar honderd keer knijpen heb ik mijn spieren overbelast. Ik heb een tenniselleboog!

Tenniselleboog is de nederlandse naam voor pijn aan de buitenkant van de elleboog veroorzaakt door ... Ja, door wat eigenlijk? Vroeger dachten we dat het een peesontsteking was. Maar we weten nu dat er geen sprake is van een ontsteking.


Alle spieren die de pols naar boven buigen en de spieren die de vingers strekken, komen in de elleboog samen op één punt. De kracht vanaf die spieren wordt dus op dat punt geconcentreerd. Als je die spieren te veel gebruikt, krijg je overbelasting. Dat punt gaat pijn doen, en je krijgt een tenniselleboog.

Tennissers die bij een backhand geven te veel hun pols bewegen, krijgen zo'n overbelasting. Vandaar de naam. Maar veel bovenhands tillen of vaak knijpen met je hand, heeft hetzelfde effect.

Bij een tenniselleboog helpt het om de belasting te verminderen. Vaak gaat dat vanzelf. Door de pijn ga je minder belasten. Maar als bovenhands tillen of vaak met je hand knijpen bij je werk hoort, is dat moeilijker. En in sommige gevallen helpt zelfs rust nemen onvoldoende. Dan is meer behandeling nodig.

De meeste behandelingen voor een tenniselleboog zijn gericht op het pijnpunt, de plek waar de spieren samenkomen in de elleboog: pijnstillers, massage, injecties, oefeningen. Dat is ook logisch en in de meeste gevallen ook effectief. Maar we leren het al in de studiebanken: bij een goed onderzoek van een gewricht, hoort ook onderzoek van de aangrenzende gewrichten. Veel behandelaars zijn die belangrijke regel vergeten.
In mijn praktijk zie ik vaak mensen die al maanden tot jaren klachten hebben, en vaak al van alles hebben geprobeerd. Ik zie dan vaak ook problemen in de pols en schoudergordel. Die kunnen een gevolg zijn van de tenniselleboog: om de elleboog te ontzien ga je de pols en de schouder meer belasten. Ze kunnen ook de oorzaak zijn van tenniselleboog, of er voor zorgen dat het niet overgaat: door de problemen in de pols en/of schouder, moet de elleboog harder werken.

Bij mij is de oorzaak duidelijk. De klimop heb ik even gelaten voor wat hij was. Over een paar dagen is mijn elleboog weer beter. En dan moet de klimop er weer aan geloven.

Deze site gebruikt cookies om verkeer te analyseren. Als je verder gaat met het bezoeken van deze site, ga je akkoord met het plaatsen van cookies.